Sony kondigt de A7r IV aan met 61 megapixels

Sony heeft dinsdag 16 juli een nieuw model binnen de populaire A7-serie aangekondigd: de zeer veelzijdige en krachtige Sony A7r IV. Een full-frame camera met de hoogste resolutie van Sony tot nu toe. De A7r IV levert een indrukwekkende beeldkwaliteit met een hoge resolutie en een groot dynamisch bereik en behoudt tegelijkertijd scherpstelprestaties, een hoge beeldsnelheid bij continu fotograferen en nog veel meer.

Een nieuwe standaard in beeldkwaliteit

De A7r IV heeft een nieuw ontwikkelde full-frame back-illuminated CMOS-sensor met een resolutie van 61,0 megapixel. Deze sensor en Sony's geavanceerde ruisonderdrukkingstechnieken leveren samen een beeld op met extreem weinig ruis. De camera heeft een dynamisch bereik van 15 stops bij lage gevoeligheidsinstellingen. Hierdoor hebben je foto's gelijkmatige, natuurlijke gradaties, met doortekening in diepe schaduwen tot in zeer lichte tinten.

Dit nieuwe model is uitgerust met innovatieve 5-assige in-body beeldstabilisatie geoptimaliseerd voor het maken van hi-res opnamen, met een compensatie van 5,5 stops.

De zoeker van de A7r IV heeft de hoogste resolutie van alle camera's van Sony: een UXGA OLED Tru-Finder EVF met 5,76 miljoen beeldpunten. Deze nieuwe zoeker heeft ca. 1,6x de resolutie van die in de Alpha 7R III en zorgt voor een uiterst nauwkeurige, levensechte weergave van de scène in het frame. De beeldkwaliteit kan worden ingesteld op 'Standaard' of 'Hoog' met een vernieuwingsfrequentie van 60 of 120 fps.

Daarnaast heeft de nieuwe camera een Pixel Shift Multi-opnamefunctie waarmee maximaal 16 full-res beelden kunnen worden samengesteld tot één beeld. In deze modus verschuift de camera extreem nauwkeurig de sensor in stappen van een halve of hele pixel. De camera legt zo 16 aparte pixel shift beelden vast en voegt ze samen tot een beeld van 240,8 miljoen pixels (19.008 x 12.672 pixels) door middel van de Imaging Edge-desktop software. Deze geavanceerde modus is ideaal voor het fotograferen van architectuur, kunstwerken of andere stilstaande objecten en levert bijzonder veel details en kleurprecisie.

Scherpstellen en professionele 4K filmfuncties

Het verbeterde scherpstelsysteem van de A7r IV bestaat uit 567 fasedetectie-AF-punten die circa 74% van het beeldbereik afdekken. Ook zijn er 425 contrast-AF-punten die voor extra precisie en betrouwbaarheid zorgen bij weinig licht en andere omstandigheden waarin het best contrast-AF gebruikt kan worden.

De A7r IV ondersteunt ook realtime Eye-AF. Deze functie maakt gebruik van artificial intelligence (AI) om realtime het oog van het onderwerp te detecteren en verwerken. Dit biedt zeer precies scherpstellen op de ogen van zowel mensen als dieren. Verder is ook de functie voor realtime tracking beschikbaar. Hiervoor wordt een nieuw ontwikkeld algoritme voor objectherkenning gebruikt voor optimale tracking van je onderwerp en een consistent scherpstelsysteem.

Behalve de mogelijkheden voor foto's presteert de nieuwe A7r IV uitstekend als volwaardige filmcamera. Met video-opnamen in 4K (3840 x 2160 pixels) zonder pixel binning. Dit biedt hoogwaardig 4K-beeldmateriaal met uitzonderlijk veel details en diepte. Ook is S-Log 2 en S-Log 3 beschikbaar voor maximale flexibiliteit in kleurgradatie: S-Log 3 zorgt voor een dynamisch bereik van in totaal 14 stops. HLG (Hybrid Log-Gamma) is eveneens beschikbaar op de A7r IV ter ondersteuning van een directe HDR-workflow.

De A7r IV beschikt over realtime Eye-AF voor filmopnamen. Met deze functie worden de ogen van een object automatisch gevolgd zodat de gebruiker zich kan concentreren op de inhoud. Door de Touch Tracking-functie te gebruiken, wordt automatisch de Eye-AF ingeschakeld wanneer een persoon is geselecteerd.

Een andere videofunctie is de toevoeging van een digitale audio-interface aan de Multi Interface Shoe (MI shoe). Dankzij deze interface is de nieuwe ECM-B1M -shotgunmicrofoon of XLR-K3M XLR-adapterset rechtstreeks te koppelen met de camera. Dit garandeert hoogwaardige audio-opnamen met weinig ruis.

We verwachten de camera eind augustus bij ons in de winkel. Pre-order deze camera nu en krijg 5 jaar Sony Complete Coverage Service gratis! Deze Pre-order-aktie loopt van 17 juli t/m 30 september 2019